VESANOID 10 MG YUMUŞAK JELATİN KAPSÜL(100 KAPSÜL) Prospektüs

Formülü

Bir yumuşak jelatin kapsül 10 mg all-trans retinoik asit (tretinoin) içerir.

Yardımcı maddeler: Sorbitol, titan dioksit, demir oksit sarı, demir oksit kırmızı

Farmakolojik Özellikleri

All-trans retinoik asit, retinolün doğal bir metabolitidir, doğal ve sentetik analogları kapsayan retinoidler sınıfına dahildir.

All-trans retinoik asit, A vitaminin endojen bir metabolitidir ve normal olarak plazmada bulunur. Oral dozları iyi emilir ve normal gönüllülerde, alındıktan 3 saat sonra maksimum plazma konsantrasyonlarına ulaşır. Özel durumlarda farmakokinetik: Böbrek ya da karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalar için gereken doz ayarlamaları henüz araştırılmamıştır. Önlem olması açısından, doz günde 25 mg/m2'ye düşürülebilir.

Endikasyonları (Kullanım Yerleri)

Vesanoid, akut promiyelositik lösemide (APL; FAB sınıflamasında AML-M3) remisyon endüksiyonunda endikedir. Önceden tedavi edilemeyen hastalar ve standart kemoterapiden sonra nüks yaşayan hastalar (antrasiklin ve sitozin arabinozid veya ona eşdeğer tedaviler) veya herhangi bir kemoterapiye yanıtsız kalan hastalar all-trans retinoik asit ile tedavi edilebilirler. Kemoterapi ile all-trans retinoik asidin kombinasyonu tek başına kemoterapiye kıyasla sağkalımı artırır ve nüks riskini azaltır. İdame tedavisi halen incelenmektedir ancak idame tedavisi olarak yalnızca all-trans retinoik asit tedavisi gören hastalarda yanıt kaybı bildirilmiştir.

Kontrendikasyonları (Kullanılmaması Gereken Yerler)

Vesanoid all-trans retinoik aside veya onun bileşimindeki maddelere aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir. All-trans retinoik asit teratojeniktir; dolayısıyla gebelerde ve emziren annelerde kontrendikedir (Gebelik ve Emzirme Dönemindeki Kullanımı bölümüne bakınız).

All-trans retinoik asidin tetrasiklinlerle, düşük dozlu progestogenlerle ve A vitamini ile kombine uygulanması kontrendikedir (İlaç Etkileşmeleri bölümüne bakınız).

Uyarılar/Önlemler

Klinik çalışmalarda bazen "Retinoik Asit Sendromu" (RAS) ile ilişkili olarak sıklıkla (%75) hiperlökositoz gözlenmiştir. All-trans retinoik asit ile tedavi edilen birçok APL hastasında RAS (bazı klinik çalışmalarda bu oran %25'e varır) bildirilmiştir. Bu sendrom ateş, dispne, akut solunum güçlüğü, pulmoner infiltratlar, hiperlökositoz, hipotansiyon, plevral efüzyon, ödem, ağırlık artışı, karaciğer,
böbrek ve çok sayıda organ yetmezliği ile karakterizedir. Tedavi edilmediğinde bu sendrom ölümcül olabilir.

Yalnızca all-trans retinoik asit tedavisi gördüklerinde hiperlökositoz geliştiren hastalarda RAS lökosit sayısına (WBC) bakılarak ve all-trans retinoik asit tedavisine tam doz antrasiklin bazlı kemoterapi eklenmesiyle önlenebilir. Güncel tedavi önerileri şunlardır:

* Tanı sırasında veya all-trans retinoik asit ile kemoterapi kombinasyonu uygulandığı zaman lökosit sayısı >5x109/L olan hastaların hızla tedavi edilmesi.
* ATRA tedavisinin 0. gününde lökosit sayısı <5x109/L olan hastalarda ve lökosit sayısı:
tedavinin 1-6. gününde 6x109/L olduğunda,
tedavinin 7-10. gününde 10x109/L olduğunda,
tedavinin 11-28. gününde 15x109/L olduğunda ATRA tedavisine tam doz kemoterapi eklenmesi.
* Hastada bu sendroma ait erken belirtiler görüldüğünde deksametazon tedavisi (en çok 3 gün süreyle veya semptomlar tam olarak geçinceye kadar 12 saatte bir 10 mg).

Tedavinin ilk ayında tromboz riski vardır.

All-trans retinoik asit hematolojik/onkolojik hastalıkların tedavisinde deneyimli bir doktorun sıkı gözetimi altında yalnızca APL hastalarına uygulanmalıdır.

Kanama profilaksisi ve enfeksiyonun acil tedavisi gibi akut promiyelositik lösemili hastalara uygulanan destekleyici tedavi tretinoin tedavisi sırasında devam etmelidir. Hastanın hematolojik profili, pıhtılaşma profili, karaciğer fonksiyon testi sonuçları ve trigliserid ve kolesterol düzeyleri sık sık kontrol edilmelidir. All-trans retinoik asit ile tedavi edilen hastalarda, özellikle baş dönmesi ve baş ağrısı gelişiyorsa, araba veya makine kullanma becerisi bozulabilir.

Gebelik ve Emzirme Döneminde Kullanımı

Aşağıda verilen tüm önlemler hastalığın şiddeti ve tedavinin aciliyeti açısından dikkate alınmalıdır.

Gebelik:
All-trans retinoik asit teratojeniktir. Hastanın durumunun şiddeti ve tedavinin aciliyetine bağlı olarak all-trans retinoik asidin faydaları fetal anormallik riskinden fazla olmadığı sürece, bu madde tedavi kesildiği sırada veya kesildikten bir ay sonra gebe olan ve gebe kalma olasılığı olan kadınlarda kontrendikedir. Doz veya tedavi süresinden bağımsız olarak all-trans retinoik asit uygulandığı sırada gebe kalındığında ilaca maruz kalan fetusun deforme doğması riski çok büyüktür. All-trans retinoik asit çocuk sahibi olma yaşındaki kadın hastalarda yalnızca şu koşullarda uygulanmalıdır:

* Kadın hasta all-trans retinoik asit ile tedavi olurken ve tedavi bittikten sonraki bir ay içinde gebe kalmasının tehlikeleri konusunda doktoru tarafından bilgilendirilmiş olmalıdır.
* Kadın hasta zorunlu doğum kontrol önlemlerini uygulamaya isteklidir. All-trans retinoik asit tedavisi görecek olan ve çocuk sahibi olma potansiyeline sahip her kadının all-trans retinoik asit tedavisi sırasında ve tedavi kesildikten sonraki bir ay boyunca etkili doğum kontrol yöntemleri uygulaması zorunludur.
* Tedavi boyunca her ay gebelik testi yapılmalıdır.
Bu önlemlere rağmen all-trans retinoik asit tedavisi sırasında veya tedavi kesildikten bir ay sonra gebelik geliştiğinde
* özellikle de all-trans retinoik asit gebeliğin ilk trimestrinde uygulandığında- fetusta malformasyon riski yüksektir.

Emzirme:
All-trans retinoik asit tedavisi başlandığında emzirmeye son verilmelidir.

Yan Etkiler/Advers Etkiler (İstenmeyen Etkiler)

Önerilen günlük all-trans retinoik asit ile tedavi edilen hastalarda en sık karşılaşılan istenmeyen etkiler all-trans retinoik asidin diğer retinoidlere benzer olarak yol açtığı A hipervitaminozu sendromu belirtileri ve semptomlarını içerir.

Deri: Kuruma, eritem ve döküntü, pruritus, terleme, saç dökülmesi, nadiren genital ülserasyon bildirilmiştir.

Müköz membranlar: Şeilit, enflamatuar semptomlarla beraber veya tek başına ağız, burun, konjunktiva ve diğer mukus membranlarda kuruma.

Merkezi sinir sistemi: Baş ağrısı, kafa-içi hipertansiyon/psödomotor serebri (özellikle çocuklarda), ateş, titreme, baş dönmesi, konfüzyon, anksiyete, depresyon, paresteziler, insomnia, kırgınlık.

Sinirsel-duyusal sistem: Görme ve işitme bozuklukları.
İskelet-kas sistemi: Kemik ağrısı, göğüs kafesinde ağrı.
Gastrointestinal sistem: Kusma, karın ağrısı, konstipasyon, diyare, iştah kaybı, pankreatit.

Metabolik, hepatik ve renal fonksiyon kaybı: Serum trigliseridleri, kolesterol, kreatinin ve transaminazlarda (ALAT, ASAT) artış. Bazı hiperkalsemi vakaları bildirilmiştir.

Solunum sistemi: Dispne, solunum yetmezliği, plevra efüzyonu ve astım benzeri sendrom.

Kardiyovasküler sistem: Aritmiler, yüz kızarması, ödem. Bazı olgularda tromboz bildirilmiştir.

Bu istenmeyen etkiler kalıcı veya geri dönüşü olmayan tehlikeler değildir. Tedaviye devam etme veya son verme kararı tedavinin faydasına karşılık hastalığın şiddeti değerlendirilerek verilmelidir.

APL hastalarında Retinoik Asit Sendromu
Potansiyel olarak öldürücü olan bu sendromun belirtileri, semptomları ve bulguları ile beraber önleme ve tedavi yukarıda tarif edilmiştir (Uyarılar/Önlemler bölümüne bakınız).
Teratojenite: Gebelik ve Emzirme Döneminde Kullanımı bölümüne bakınız.

Çocuklarda tretinoin kullanımıyla ilgili bilgiler sınırlıdır. Tretinoinle tedavi edilen çocuklarda toksisite artışı -özellikle de psödomotor serebri artışı- bildirilmiştir.

BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Kullanım Şekli ve Dozu

Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;
APL hastalarına oral uygulama yapılırken iki eşit doza bölünmüş olarak günde toplam 45 mg/m2'lik (vücut alanı) doz önerilir. Bu, erişkin dozu olarak yaklaşık 8 kapsüle denk gelir. Pediatrik hastalarda şiddetli toksisite gelişmediği sürece 45 mg/m2'lik dozla tedavisi önerilir. Özellikle inatçı başağrısı olan çocuklarda doz azaltılmalıdır.

Tam remisyona ulaşılıncaya kadar tedaviye 30-90 gün devam edilmelidir.

Karaciğer ve/veya böbrek yetmezliği durumuyla ilgili kapsamlı bilgi olmadığından doz bir önlem olarak 25 mg/m2'e azaltılmalıdır.

Remisyona ulaşıldıktan sonra hemen antrasiklin ve sitozin arabinozid içeren konsolidasyon kemoterapisine başlanmalıdır ve 5-6 hafta arayla üç tedavi seansı uygulanmalıdır.
Tek başına ATRA ile remisyon olmuşsa, kemoterapiyle beraber uygulanan ATRA dozunda değişiklik yapmaya gerek yoktur.

Besinlerin all-trans retinoik asidin biyoyararlanımına etkisi tam olarak bilinmemektedir. Retinoidler sınıfının biyoyararlanımının besinlerle beraber arttığı bilindiğinden all-trans retinoik asidin öğünle beraber veya öğünden kısa bir süre sonra uygulanması önerilir.
Şişeyi sıkıca kapalı olarak saklayınız.

Doz Aşımı

Şu ana kadar all-trans retinoik asit ile doz aşımı olgusu bildirilmemiştir. Bununla beraber, kazara gelişen ATRA aşırı dozunda A hipervitaminozunun geri dönüşlü belirtileri (başağrısı, kusma, bulantı) görülebilir. Akut promiyelositik lösemide önerilen doz, solid tümörlü hastalarda tolere edilen maksimum dozun dörtte biri ve çocuklarda tolere edilen maksimum dozun altındadır. Aşırı doz durumunda spesifik bir tedavi yoktur ancak hastanın özel hematoloji ünitesinde tedavi edilmesi önemlidir.

Saklama koşulu

30oC'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Işıktan koruyunuz.

Ticari Şekli

Vesanoid 10 mg yumuşak jelatin kapsül, 100 adet, şişede
Ruhsat Sahibinin İsim ve Adresi
Roche Müstahzarları Sanayi Anonim Şirketi, Levent, İstanbul
Ruhsat Tarihi ve Numarası: 8.7.1996 - 99/56
Üretim Yeri
F. Hoffmann-La Roche Ltd., Basel, İsviçre lisansı altında R.P. Scherer, Eberbach, ALMANYA
Reçete ile satılır.


İlacabak Logo


Önemli Uyarı : İlacabak.com Sitemizde ilaç satışı, ilaç temini veya ilaç promosyonu gibi bir faaliyetimiz yoktur. Ayrıca sitemiz üzerinde tıbbi konularda yardım veya danışma hizmeti de verilmemektedir. Sitede yer alan tüm bilgiler hasta ve doktorların ilaçlar hakkında bilgi sahibi olması için hazırlanmıştır. Sitemizdeki bilgilerin eksik veya güncellenmemiş olmasından sitemiz yasal sorumluluk altında değildir. Siteye giren kullanıcılarımız bu koşulları kabul etmiş sayılır. İlaç kullanmadan önce, lütfen doktorunuza danışınız.

İlacabak sosyal medyada :
İlacabak Twitter Sayfası İlacabak İnstagram Sayfası İlacabak Facebook Sayfası

© 2005 - 2022 İlacabak.com. Her hakkı saklıdır.