Nöropatik ağrının çeşitli nedenleri var. Bunlara arasında spinal kord ve beyin arsındaki sinirlerde hasar, viral enfeksiyonlar, diyabet ve multiple skleroz gibi hastalıklar, ilaç yan etkileri ve aşırı alkol tüketimi var. Nöropatik ağrı yanıcı, batıcı ya da karıncalanma tarzında olabiliyor. Ve onun tedavisinde geleneksel ağrı tedavisi genellikle yararsız kalıyor.
Danimarka Aaarhus üniversitesinde Mette Richner ve ekibi tarafından yürütülen bir çalışma sinir hücre yüzeylerinde bulunan bir protein olan sortilin üretmeyen farelerde sinir hasarından Sonra ağrının gelişmediğini ortaya koydu. Araştırmacılar sortilinin yolunu bloke edince aynı etkinin görüldüğünü saptadı ve sortilinle ağrının ilişkisini açıklamaya çalıştılar.
Süreç nasıl işliyor?
Araştırmacılar süreci şöyle açıklıyorlar: Moleküler düzeyde sinir hasarı meydana gelince ağrı ortaya çıkıncaya kadar bir domino etkisi başlar. Bu süreçte neurotensin denilen bir molekül spinal kordda ağrıyı inhibe eder. Sortilin ise neurotensini bloke ediyor, yani ağrının frenini baskılıyor. Sortilinin bloke edilmesi ise ağrının önlenmesiyle sonuçlanıyor.Araştırmacılar buradan sortilini bloke eden bir ilacın ağrı tedavisinde, özellikle nöropatik ağrıda, yararlı olabileceği sonucunu çıkardılar. Tabi bir fare araştırmasının sonuçlarına dayanarak insanlardaki etki üzerine kesin birşey söylemek zor ama moleküler düzeyde mekanizmanın aynı olduğu düşünülüyor. Öyle olsa bile insanlarda spinal kordda sortilini bloke edecek bir ilacın geliştirilmesi için daha çok araştırma yapılması gerekiyor. Buna rağmen araştırma, nöropatik ağrıdan muzdarip olanlar için yeni bir umut ışığı olabilir.
Makalenin İngilizce ve orijinal haline buradan ulaşabilirsiniz.
Haber Yayınlanma Tarihi : 27.08.2019
Haberi Sosyal Medyada Paylaş:

