Probiyotiklerin Bağışılık Sistemine Yararı Cinsiyete Göre Değişir Mi?

İlk defa bir çalışma, probiyotik ve prebiyotiklerin erkek ve dişi domuzlar üzerinde farklı etkiler yaratabileceğini buldu.

Probiyotikler, son günlerde beslenme ve diyet programlarında sıkça yer almaya başladı. Çünkü meyve ve sebzelerdeki lifler ile yoğurt benzeri fermante gıdalardaki probiyotikler, bağırsaklardaki bakteri dengesini düzenleyerek vücudun sağlıklı kalmasına yardımcı olabilmektedir.

Bağışıklık sistemi, cinsiyetlere göre önemli değişiklikler gösterir. Yetişkinlerin bağışıklık sistemi konusunda çok sayıda bilgi olmasına karşın bebeklerin bağışıklık sistemleri konusundaki bilgiler oldukça kısıtlıdır.

Tüm bunları göz önüne alarak Marie Lewis liderliğindeki araştırma grubu, faklı cinsiyetteki geç domuzlarda probiyotik ve prebiyotik etkilerini araştırdılar. İncelemek için kan bağı bulunmayan domuzlar kullanıldı. Domuz yavrularının bağışıklık sistemleri dikkatlice incelendi. Araştırmacılar dişi ve erkek domuzların bağışıklık sisteminin probiyotik takviyesine farklı tepkiler verdiğini keşfetti. Bağışıklık tepkilerini kontrol eden hücrelerin, erkeklerin bağırsaklarında bulunmasına karşın, dişilerin ise bağırsaklarında olmadığını gözlemlendi. Araştırmacılar, bağışıklık sisteminin yaklaşık %70’inin bağırsaklarda bulunmasından dolayı, bu verinin oldukça önemli olduğunu belirtti. Ayrıca nişasta takviyesi, dişilerde herhangi bir etki oluşturmamıştır. Erkeklerin ise tüm dokularıda IgM sentezini arttırmıştır.

Araştırmalar sonucunda, genç kızların bağırsak dokularında, erkeklere göre daha düzenli bi bağışıklık sistemi olabileceği keşfedilmiş. Araştırmacılar, elde edilen sonuçların eczacılık açısından önemli olabileceğini vurguladı.

Makalenin İngilizce ve orijinal haline buradan ulaşabilirsiniz
Haber Yayınlanma Tarihi : 12.12.2019

Haberi Sosyal Medyada Paylaş:

Sağlık Dünyasından Son Haberler


Selfie Kültürü İnsanları Estetik Cerrahiye mi Yönlendiriyor?

Yeni bir araştırmaya göre, sosyal medyadaki selfie kültürü, insanların estetik operasyon geçirme isteklerini yoğunlaştırıyor gibi görünüyor. Araştırmacılar, sosyal medya'da geçirilen zamanın kişinin bu tür prosedürlere olan ilg... Devamını oku



Yeşil Yapraklı Sebzelerde E.Coli

Araştırmacılar, marulun E.coli kontaminasyonuna diğer yeşil yapraklı sebzelere göre daha duyarlı olduğunu belirtiyor. Diğer yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, lahana ve karalahana) şiddetli mide kramplarına, kanlı ishale ve kusmaya ned... Devamını oku



COVID İzolasyon Süresi Kısaltılıyor

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından Cuma günü yayınlanan yeni kılavuz, COVID-19 testi pozitif çıkan Amerikalıların artık rutin olarak beş gün boyunca evde kalmalarına gerek olmadığını öneriyor. CDC, ateş me... Devamını oku



İlacabak Logo


Önemli Uyarı : İlacabak.com Sitemizde ilaç satışı, ilaç temini veya ilaç promosyonu gibi bir faaliyetimiz yoktur. Ayrıca sitemiz üzerinde tıbbi konularda yardım veya danışma hizmeti de verilmemektedir. Sitede yer alan tüm bilgiler hasta ve doktorların ilaçlar hakkında bilgi sahibi olması için hazırlanmıştır. Sitemizdeki bilgilerin eksik veya güncellenmemiş olmasından sitemiz yasal sorumluluk altında değildir. Siteye giren kullanıcılarımız bu koşulları kabul etmiş sayılır. İlaç kullanmadan önce, lütfen doktorunuza danışınız.

İlacabak sosyal medyada :
İlacabak Twitter Sayfası İlacabak İnstagram Sayfası İlacabak Facebook Sayfası

© 2005 - 2022 İlacabak.com. Her hakkı saklıdır.