Hastaların Neredeyse Yarısı Ciddi Sorunlarını Doktorlarına Anlatmıyor

14 Ağustos 2019'da JAMA Network Open'da yayınlanan makalede, hastaların yüzde 47.5'inin depresyon, intihar eğilimi, aile içi şiddet ve cinsel saldırı gibi hayatı tehdit eden sorunlarını doktorlarından sakladığını ortaya çıkardı.

Andrea Gurmankin Levy, Middlesex Community College'da çalışma arkadaşlarıyla beraber yaptığı çalışmada ülke genelinde 2 anket yaparak toplamda 4510 kişiden gelen yanıtları inceledi. Anketlerden biri, Amerikan Amazon şirketinin Mechanical Turk ( MTURK ), diğeri de Survey Sampling International websitesi üzerinden yapıldı. Araştırmada, depresyon, intihar eğilimi, aile içi şiddet ve cinsel saldırı gibi olayların doktorlara anlatılmama oranları ve bunların sebeplerini öğrenmek hedeflendi.

Araştırmacılar depresyon, intihar eğilimi, aile içi şiddet ve cinsel saldırı gibi olaylardan en az birini yaşayan katılımcılardan ilk ankette %47.5'inin, ikinci ankette ise %40'ının yaşadıkları duruma ilişkin bilgiyi doktorlarından sakladıklarını gördü. Katılımcıların ilk ankette %72.7, ikinci ankette ise %70.9'u utandıklarını, %66.4 ila %53.4'ü bu durumdan yargılanmayı veya kendilerine ders verilir nitelikte konuşulmasını istemediklerini söyledi. Hastaların %62.4 ila %51.1'i doktorlarına anlattıktan sonra ilaç kullanımı, bir psikologdan yardım alma gibi durumlardan çekindiklerini söyledi.

Gençler ve kadınlar daha çok saklıyor


Araştırmada, bu dört olaydan (depresyon, intihar eğilimi, aile içi şiddet ve cinsel saldırı) en az birini yaşayan gençlerin ve kadınların bu durumu doktorlarından gizleme oranlarının daha yüksek olduğu görüldü. Ayrıca, ikinci ankete göre kişisel sağlığın düşüklüğünün yaşanan olayların açıklanmasının düşüklüğüyle ilişkili olduğu tespit edildi. Birinci ankette ise bu durum gözlenmedi.

Araştırmacılar, bu çalışmanın hastaların yakın gelecekte sorun olabilecek tehlikeleri doktorlarından sakladığını gösterdiğini ve hastaların bu tarz durumları doktorlarına aktarırken nasıl daha rahat hissedebileceklerini anlamanın bu sorunlardan kaynaklanabilecek riskleri azaltabileceğini söylüyor.

Makalenin İngilizce ve orijinal halini buradan okuyabilirsiniz.

Haber Yayınlanma Tarihi : 20.08.2019

Haberi Sosyal Medyada Paylaş:

Sağlık Dünyasından Son Haberler


Evcil Hayvanımdan Hastalık Kaparmıyım?

Sevimli, arkadaş canlısı, eğlenceli: Evcil hayvanınız hayatınıza çok şey katıyor ancak uzmanlar, nadir durumlarda hastalık da getirebilecekleri konusunda uyarıyor. Houston Baylor Tıp Fakültesi'nden Dr. Stacey Rose, evcil hayvan sahi... Devamını oku



Yaşlılıkta Kas Geliştirmek

Houston'daki Baylor Tıp Fakültesi Ortopedi Bölümü'nden Dr. Adil Ahmed; "Kas geliştirmek ve korumak, her açıdan sağlıklı kalmanın harika bir yolu. Kas ve kas kütlesinin koruyucu etkisi, kas-iskelet sisteminden ortopediye ve hatta beyin sa... Devamını oku



ABD 'Dünyanın En Mutlu Ülkeleri' Listesinde İlk 20'de Yer Alamadı

Amerika Birleşik Devletleri ilk kez dünyanın en mutlu ülkeleri listesinde ilk 20'nin dışında kaldı. Amerikalılar şu anda 23. sırada yer alıyor ve ilk beş ülkenin (Finlandiya (1 numara), Danimarka, İzlanda, İsveç ve İsrail) çok geri... Devamını oku



İlacabak Logo


Önemli Uyarı : İlacabak.com Sitemizde ilaç satışı, ilaç temini veya ilaç promosyonu gibi bir faaliyetimiz yoktur. Ayrıca sitemiz üzerinde tıbbi konularda yardım veya danışma hizmeti de verilmemektedir. Sitede yer alan tüm bilgiler hasta ve doktorların ilaçlar hakkında bilgi sahibi olması için hazırlanmıştır. Sitemizdeki bilgilerin eksik veya güncellenmemiş olmasından sitemiz yasal sorumluluk altında değildir. Siteye giren kullanıcılarımız bu koşulları kabul etmiş sayılır. İlaç kullanmadan önce, lütfen doktorunuza danışınız.

İlacabak sosyal medyada :
İlacabak Twitter Sayfası İlacabak İnstagram Sayfası İlacabak Facebook Sayfası

© 2005 - 2022 İlacabak.com. Her hakkı saklıdır.