Güneş Işığı Bağırsak Mikrobiyomunu Değiştiriyor Mu?

Araştırmacılar UV ışınlarına maruz kalmanın bağırsak mikrobiyomlarında değişikliğe yol açtığını gösterdi ama bu yalnızca D vitamini açığı olan deneklerde görüldü.

Bilindiği gibi, yüksek irtifada yaşayanlar güneşten UV ışınlarına daha az maruz kalıyor ve D vitamin eksikliği olasılığı bu kişilerde artıyor. Bu da Multiple Skleroz ve Inflamatuar Bağırsak Hastalığı gibi hastalıklara yakalanma olasılıklarını artırıyor.

Kanada, Vancouber British Columbia üniversitesinde bir grup araştırmacı bağırsak mikrobiyomu ile UV ışınlarına maruz kalma arasındaki ilişkiyi inceledi.

Çalışmada D vitamin eksiği olan denekler üç seans UV ışığına maruz bırakıldıktan sonra mikrobiyomlarında değişimler oldu ve mikrobiyomları D vitamin eksiği olmayan (D vitamini desteği almış olan) deneklerinkine daha benzer hale geldi. Çalışma sonuçları ‘’Frontiers in Microbiology’’ dergisinde yayınlandı.

Deney başlangıcında D vitamin eksikliği olanlarda bağırsak mikrobiyom çeşitliliği ve dengeli dağılımı daha az idi. UV ışını seanslarından sonra hem mikrobiyom çeşitliliğinde hem de dengeli dağılımda artış görüldü ve mikrobiyomları D vitamini eksikliği olmayan deneklerdeki mikrobiyoma benzedi.
Değişim özellkle Firmicutes ve Prroteobacteria gruplarındaki artış ve Bacteriodes grubundaki azalma ile kendini gösterdi.

Bu sonuçlardan D vitaminin sağlılı bir bağırsak için önemi anlaşılıyor. D vitamini depolarının yeterli olması için sırf diyet eksik kalabiliyor. Onun için yazın güneş ışınlarına yeterince maruz kalmanın önemi de bir kez daha ortaya çıkıyor.

Araştırmanın orijinal ve İngilizce versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.
Haber Yayınlanma Tarihi : 09.11.2019

Haberi Sosyal Medyada Paylaş:

Sağlık Dünyasından Son Haberler


Selfie Kültürü İnsanları Estetik Cerrahiye mi Yönlendiriyor?

Yeni bir araştırmaya göre, sosyal medyadaki selfie kültürü, insanların estetik operasyon geçirme isteklerini yoğunlaştırıyor gibi görünüyor. Araştırmacılar, sosyal medya'da geçirilen zamanın kişinin bu tür prosedürlere olan ilg... Devamını oku



Yeşil Yapraklı Sebzelerde E.Coli

Araştırmacılar, marulun E.coli kontaminasyonuna diğer yeşil yapraklı sebzelere göre daha duyarlı olduğunu belirtiyor. Diğer yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, lahana ve karalahana) şiddetli mide kramplarına, kanlı ishale ve kusmaya ned... Devamını oku



COVID İzolasyon Süresi Kısaltılıyor

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından Cuma günü yayınlanan yeni kılavuz, COVID-19 testi pozitif çıkan Amerikalıların artık rutin olarak beş gün boyunca evde kalmalarına gerek olmadığını öneriyor. CDC, ateş me... Devamını oku



İlacabak Logo


Önemli Uyarı : İlacabak.com Sitemizde ilaç satışı, ilaç temini veya ilaç promosyonu gibi bir faaliyetimiz yoktur. Ayrıca sitemiz üzerinde tıbbi konularda yardım veya danışma hizmeti de verilmemektedir. Sitede yer alan tüm bilgiler hasta ve doktorların ilaçlar hakkında bilgi sahibi olması için hazırlanmıştır. Sitemizdeki bilgilerin eksik veya güncellenmemiş olmasından sitemiz yasal sorumluluk altında değildir. Siteye giren kullanıcılarımız bu koşulları kabul etmiş sayılır. İlaç kullanmadan önce, lütfen doktorunuza danışınız.

İlacabak sosyal medyada :
İlacabak Twitter Sayfası İlacabak İnstagram Sayfası İlacabak Facebook Sayfası

© 2005 - 2022 İlacabak.com. Her hakkı saklıdır.