Gıdalardan Gelen Metabolitler İnme Riskinizi Etkileyebilir

Yeni bir analize göre, vücuttaki metabolitler olarak adlandırılan bazı küçük moleküllerin seviyeleri inme riskinizi etkileyebilir. Metabolitler, insanların yediği gıdalardan gelir ve vücutta ve mikroplarda kimyasal işlemlere neden olurlar. Daha önce yayınlanmış çalışmaların bir analizi, bunlardan 10'unun seviyelerinin inme riskiyle bağlantılı olduğunu buldu. Bunlar arasında lipitler, yağ asitleri, amino asitler ve karbonhidratlar bulunur. Erasmus araştırmacısı Dr. Dina Vojinovic ve ekibi, yaklaşık 39 bin kişinin yer aldığı yedi araştırmaya baktı. Toplamda, yaklaşık 1.800 kişi iki ila 10 yıllık takip sırasında felç geçirdi.

Amino asit histidin, inme riskini en çok düşüren amino asittir. Histidin et, yumurta, süt ürünleri ve tahıllarda bulunur. Histidin, kan damarlarının genişlemesinde güçlü bir etkiye sahip olduğu gösterilen histamine dönüştürülebilir, aynı zamanda beyinde bir nörotransmiter olarak işlev görür ve bazı çalışmalarda kan basıncını ve iltihabı azalttığı gösterilmiştir. Araştırmacılar, histidin düzeylerindeki her bir standart sapma artışıyla, insanların inme riskinin %10 daha düşük olduğunu buldu.

Yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterolleri, HDL ve HDL2'nin (iyi kolesteroller) daha düşük inme riski ile bağlantılı olduğunu buldular.

Düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol veya "kötü" kolesterol ve trigliseridler, daha yüksek bir inme riskiyle bağlantılıydı.

Hücreler şekeri parçaladığında oluşan metabolit piruvattaki her bir standart sapma artışla inme riskinin %13 arttığını buldular. Piruvat bir hücreye enerji sağlamak için kritik öneme sahip ve önceki çalışmalarda iltihabı azalttığı, bunun aksine bir kişinin kardiyovasküler hastalık riskini artırdığı gösterildi, bu nedenle daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Makalenin/Haberin İngilizce versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.
Haber Yayınlanma Tarihi : 04.12.2020

Haberi Sosyal Medyada Paylaş:

Sağlık Dünyasından Son Haberler


Beyninizi Zorlayan İş, Yaşlandıkça Zinde Kalmanıza Yardımcı Olur

Yeni bir çalışma, zihninizi zorlayan işlerin beyninizin daha sağlıklı bir şekilde yaşlanmasına yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Norveç Oslo Üniversitesi Hastanesi'nden araştırmacı Dr. Trine Holt Edwin: "yaşamın farklı a�... Devamını oku



ABD Tüberküloz Vakaları Son On Yılın En Yüksek Seviyesine Ulaştı

Amerika Birleşik Devletleri'nde tüberküloz vakaları artıyor ve 2023'te bildirilen enfeksiyonların sayısı son on yılda görülen en yüksek sayı olacak. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin yaptığı araştırmaya göre kırk ... Devamını oku



Dikkatli Okuma Nedir ve Beyninize Yardımcı Olabilir mi?

Hiç kendinizi bir kitaba kaptırıp şu anda içinde bulunduğunuz zaman ve mekan algısını tamamen kaybettiğiniz oldu mu? Houston Baylor Tıp Fakültesi'nden Dr. Samantha Henry, bu deneyimin zihinsel sağlık açısından gerçek faydalar sa�... Devamını oku



İlacabak Logo


Önemli Uyarı : İlacabak.com Sitemizde ilaç satışı, ilaç temini veya ilaç promosyonu gibi bir faaliyetimiz yoktur. Ayrıca sitemiz üzerinde tıbbi konularda yardım veya danışma hizmeti de verilmemektedir. Sitede yer alan tüm bilgiler hasta ve doktorların ilaçlar hakkında bilgi sahibi olması için hazırlanmıştır. Sitemizdeki bilgilerin eksik veya güncellenmemiş olmasından sitemiz yasal sorumluluk altında değildir. Siteye giren kullanıcılarımız bu koşulları kabul etmiş sayılır. İlaç kullanmadan önce, lütfen doktorunuza danışınız.

İlacabak sosyal medyada :
İlacabak Twitter Sayfası İlacabak İnstagram Sayfası İlacabak Facebook Sayfası

© 2005 - 2022 İlacabak.com. Her hakkı saklıdır.