Houston'daki Baylor Tıp Fakültesi'nde bulaşıcı hastalıklar konusunda yardımcı doçent olan Dr. Stacey Rose; "Et yiyen bakteriler, deri ve çevresindeki yumuşak dokuların ölmeye başladığı, hızlı yayılan bir enfeksiyona neden olur. Bu nadir görülen bir durum ama özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için oldukça ciddi olabilir" dedi. Et yiyen bakteri hastalığının (nekrotizan fasiit) en yaygın nedeni, boğaz ağrısına da neden olan yaygın bir bakteri türü olan A grubu streptir. Strep, cildi parçalayan toksinler üretir. Staph enfeksiyonu, et yiyen hastalığın başka bir nedenidir ve daha az yaygın bir neden, Gulf Coast gibi ılık deniz suyunda yaşayan bir bakteri türü olan Vibrio vulnificus'tur. Vibrio ile temasa geçen çoğu insan herhangi bir sorun yaşamaz, ancak bazılarında sorun yaşama riski artar. Örneğin, küçük bir kesik/yara ile su kütlelerine giren bağışıklığı baskılanmış kişiler ciddi bir enfeksiyonla sonuçlanabilir. Et yiyen hastalığın tedavisi, antibiyotiklere ek olarak, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için ölü dokuyu çok hızlı bir şekilde kesmeyi içerir. Bu ne kadar erken yapılırsa, uzun vadede cerrahların o kadar az doku çıkarması gerekecektir.
Rose, aşağıdaki güvenlik ipuçlarını sundu:
Açık bir yaranız varsa su birikintilerinden kaçının.
Yaz aktivitelerinden sonra ellerinizi sabun ve suyla yıkayın.
Küçük bir kesik veya yaralanma yaşarsanız, hemen sabun ve su ile temizleyin.
Cildinizi sağlıklı tutun. Egzama veya atlet ayağı gibi cilt sorunları ciltte bakteriyel enfeksiyon riskini artıran bir bozulmaya neden olabilir.
Karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı veya şeker hastalığı gibi bağışıklık sistemini zayıflatan bir durumunuz varsa, özellikle açık bir yaranız varsa, su kütlelerine girerken daha dikkatli olun.
Herhangi bir su aktivitesinden sonra duş alın.
Klorlu su muhtemelen klorsuz sudan daha temizdir, ancak risksiz değildir.
Cildinizde ısınan, renk değiştiren ve çok hızlı yayılan veya püstül oluşturan kızarıklık veya tahriş varsa hemen doktorunuza başvurun.
Makalenin/Haberin İngilizce versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz. Haber Yayınlanma Tarihi : 15.05.2022
Haberi Sosyal Medyada Paylaş: