Antibiyotiklerin yararlı etkisinin zamanla azalmasından dolayı hastalık ve enfeksiyonların tedavisinde yeni yöntemlere duyulan ihtiyaç arttı. Connectticut Üniversitesinde Kumar Venkitanarayanan’ ın öncülük ettiği araştırmacılar, antibiyotikler bulunmadan önce doktorların hastaları nasıl tedavi ettiklerinden yola çıkarak yeni bir tedavi yöntemi bulabileceklerini söyledi.
Nozokomiyal enfeksiyonlar olarak adlandırlılan hastalıkları tedavi etmek zor hatta ölümcül olabilir. En yaygın Nozokomiyal bakteriler arasında Acinetobacter baumannii (A. baumannii) bulunmaktadır ve bu bakteriler tedaviden kaçınmak için kendi mekanizmalarına sahiplerdir. Bu nedenle antibiyotiklerden daha üstünler bir konuma bulunurlar. Ayrıca akciğerlere ve idrar yollarına kolaylıkla girmeyi başaran biyofilm oluşturabilirler. Biyofilm formunda bulunan bakterilerin başka hastalara yayılması oldukça kolaydır.
Eski tedavi yöntemlerini tekrar gözden geçiren araştırmacılar, metallerin eski tedavilerde sıkça kullanıldığını keşfetiler. Bu keşiften sonra yapılan deneylerde A. baumannii’ nin tedavisinde esansiyel mineral selenyum (Se) kullanılabileceğini sonucuna ulaştılar. Antimikrobiyal selenyum, bilinen bir diyet antioksidanıdır. Selenyum ayrıca bağışıklık sisteminin çalışmasına ve nükleik asit sentezine yardımcı olan temel bir mikro besindir. Yapılan genetik analizler sonucunda selenyum ile tedavi edilen bakterilerin cilt hücresine yapışıp istila edemedikleri de kaydedildi.
Eski yöntemlerin modern antibiyotiklerle uyum içerisinde kullanılmasının, hiçbir şey kullanmaktan daha iyi olduğunu belirten Kumar Venkitanarayanan, eski ilaçları ve tedavi yöntemlerini araştırmaya devam ettiklerini belirtti.
Makalenin İngilizce ve Orijinal versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.
Haber Yayınlanma Tarihi : 30.11.2019
Haberi Sosyal Medyada Paylaş:

