Doğduğunuz Mevsimin Ölüm Riskiniz Üzerinde Bir Etkisi Var Mı?

Yıllar boyunca çeşitli araştırmalar kişinin doğduğu mevsimin mortalite riski üzerinde bir etkisi olup olmadığı sorusuna yanıt aradılar. Güncel bir çalışma bu soruyu bir kez daha ele aldı.

Daha önceden çeşitli ülkelerde bu konu üzerine yapılan çalışmalar var. Bunların bazılarında özellikle kuzey yarımkürede doğanlar için genel mortalite ve kalp hastalıklarıyla ilişkili mortalitenin Kasım ayında doğanlarda en düşük, özellikle Mayıs ayında olmak üzere ilkbahar ve yaz doğanlarda yüksek olduğu sonucuna varılmıştı.

Yani çalışma Brigham kadın hastanesi ve Harvard tıp fakültesindeki araştırmacılar tarafından gerçekleştirildi ve sonuçları British Medical Journal (BMJ) dergisinde yayınlandı. Bu çalışmada 1970’lerde başlayan Hemşire sağlığı çalışmasının verileri kullanıldı. Çalışma o sıralarda 30-55 yaşlarında olan 121.700 Amerikalı hemşire ile gerçekleştirilmişti. 38 yıl boyunca 43.248 ölüm oldu. Araştırmanın bir avantajı da her çeşit sosyoekeonomilk veriye de yer vermesiydi.

Yeni çalışmada tüm sosyo ekonomik veriler eşitlendikten sonra mortalite riski ile doğum ay arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı. Ama yalnızca kardiovasküler hastalıktan ölme riskiyle doğum ayı arasında anlamlı bir ilişki tespit edilebildi. Mart- Temmuz ayları arasında doğanlarda ölüm riski en yüksek, aralık ayında doğanlarda en düşük bulundu. Mevsim olarak ilkbahar ve yaz aylarında doğanlarda risk sonbaharda doğanlara göre yüksekti. Bu sonuçlar önceki çalışmaları sonuçlarıyla benzerlik gösteriyor. Yalnız kadınlarla sınırlı olmasına rağmen, tüm değişkenlerin eşitlenmiş olması çalışma sonuçlarının gücünü arttırıyor. Bazıları bu sonuçların hamile annelerin kışın güneşe daha az maruz kalması nedeniyle D vitamini eksikliği yaşamasıyla ilişkili olabileceğini söylüyor ama bu konuda henüz bir hiçbir kanıt yok.
Haber Yayınlanma Tarihi : 27.12.2019

Haberi Sosyal Medyada Paylaş:

Sağlık Dünyasından Son Haberler


ABD Tüberküloz Vakaları Son On Yılın En Yüksek Seviyesine Ulaştı

Amerika Birleşik Devletleri'nde tüberküloz vakaları artıyor ve 2023'te bildirilen enfeksiyonların sayısı son on yılda görülen en yüksek sayı olacak. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin yaptığı araştırmaya göre kırk ... Devamını oku



Dikkatli Okuma Nedir ve Beyninize Yardımcı Olabilir mi?

Hiç kendinizi bir kitaba kaptırıp şu anda içinde bulunduğunuz zaman ve mekan algısını tamamen kaybettiğiniz oldu mu? Houston Baylor Tıp Fakültesi'nden Dr. Samantha Henry, bu deneyimin zihinsel sağlık açısından gerçek faydalar sa�... Devamını oku



Evcil Hayvanımdan Hastalık Kaparmıyım?

Sevimli, arkadaş canlısı, eğlenceli: Evcil hayvanınız hayatınıza çok şey katıyor ancak uzmanlar, nadir durumlarda hastalık da getirebilecekleri konusunda uyarıyor. Houston Baylor Tıp Fakültesi'nden Dr. Stacey Rose, evcil hayvan sahi... Devamını oku



İlacabak Logo


Önemli Uyarı : İlacabak.com Sitemizde ilaç satışı, ilaç temini veya ilaç promosyonu gibi bir faaliyetimiz yoktur. Ayrıca sitemiz üzerinde tıbbi konularda yardım veya danışma hizmeti de verilmemektedir. Sitede yer alan tüm bilgiler hasta ve doktorların ilaçlar hakkında bilgi sahibi olması için hazırlanmıştır. Sitemizdeki bilgilerin eksik veya güncellenmemiş olmasından sitemiz yasal sorumluluk altında değildir. Siteye giren kullanıcılarımız bu koşulları kabul etmiş sayılır. İlaç kullanmadan önce, lütfen doktorunuza danışınız.

İlacabak sosyal medyada :
İlacabak Twitter Sayfası İlacabak İnstagram Sayfası İlacabak Facebook Sayfası

© 2005 - 2022 İlacabak.com. Her hakkı saklıdır.