Boston'daki Brigham and Women's Hospital'da Kalsiyum ve Kemik Bölümü şefi olan baş araştırmacı Dr. Meryl LeBoff, "Genel olarak sağlıklı yetişkinlerde, bu sonuçlar kırık riskini azaltmak için D vitamini takviyelerinin kullanımını desteklemiyor. D vitamini takviyesinin ABD'li katılımcılarda kırıkları azaltmadığını bulduk". San Francisco California Üniversitesi'nden emekli profesör Dr. Steven Cummings, bu yeni sonuçların hem doktorların hem de hastaların rutin D vitamini testinin değerini sorgulamasına neden olması gerektiğini söyledi; "Doktorlar rutin olarak D vitamini seviyelerini sipariş ediyor ve birçok hasta düşük olduğunu, bir seviyenin altında olduklarını duyuyor. Bilmemiz gereken şey, düşük seviyeleri olan kişilerin D vitamini almaktan fayda sağlayıp sağlayamayacağıydı. Bunun cevabı ise hayır".
New England Journal of Medicine'de 28 Temmuz'da yayınlanan çalışmada, 25.000'den fazla yaşlı yetişkin, günde 2.000 birim D vitamini veya plasebo almak üzere rastgele atandı ve ardından ortalama beş yıl boyunca takip edildi. Katılımcıların yaş ortalaması 67 idi. Çalışma süresi boyunca 1.500'den fazla katılımcı arasında yaklaşık 2.000 kemik kırığı meydana geldi. Bununla birlikte, D vitamini almanın, kimin kırıldığı ve kimin olmadığı üzerinde hiçbir etkisi yok gibi görünüyor.
LeBoff, bu çalışmanın osteoporozlu, genetik olarak D vitamini eksikliği olan veya çok yaşlı insanları içermediğini kaydetti. Bu gruplardaki insanlar için ek D vitamini, kemik sağlığını korumada yardımcı olabilir veya gerekli olabilir. LeBoff, "Büyükbabanızın D vitaminini kesmeyin" dedi.
Makalenin/Haberin İngilizce versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.
Haber Yayınlanma Tarihi : 29.07.2022
Haberi Sosyal Medyada Paylaş:


