Küçük çocuğunuzun baş ağrısından şikayet ettiğini ve gözlerini çok fazla ovuşturduğunu fark ettiniz. Bu, gözlük takmanın zamanı geldiği anlamına mı geliyor?
Baylor Tıp Fakültesinden Dr. Christina Weng,uzmanı; “Yaşamın yaklaşık ilk sekiz yılında, beyin ve göz birlikte çalışmayı öğrenirken görsel sistem hala gelişmektedir. Bu süre zarfında, ebeveynler davranış değişikliklerine dikkat etmelidir çünkü bunlar olası göz sorunlarının bir işareti olabilir. Çocuklar görmede zorluk çektiğinde, genellikle stres belirtileri gösterir ve davranışlarının nedenini belirlemek zor olabilir. Ebeveynlerin davranışlarını tetikleyen durumlara dikkat etmeleri çok faydalıdır. Örneğin, çocuğunuz ekrandan uzakta bir film izlerken zorlaniyor, okumaktan veya yakın görüş gerektiren diğer işlerden kaçınıyor veya uzaktaki insanları veya nesneleri görmezden mi geliyor? Bu senaryolardan herhangi biri potansiyel görme sorununa işaret edebilir”.
Görme kaybıyla ilişkili ek semptomlar şunlardır; sık sık baş ağrısı, gözleri aşırı ovuşturma, kitabı, telefonu veya tableti aşırı yakın veya uzak tutma, okumak için bir gözü kapatma, gözleri şaşılaştırma, kısma, davranış sorunları/odaklanamama, okulda düşük notlar, çocuk okulda tahtayı görmekte zorluk çektiğinden şikayet ediyor.
Weng "Ebeveynler bana genellikle tahtaya daha yakın oturmanın, göz egzersizleri yapmanın veya karanlıkta okumaktan kaçınmanın göz sağlığını iyileştirmeye yardımcı olup olmayacağını soruyor. Bunu destekleyecek güçlü bir kanıt yok. Ancak, ebeveynlerin görme kaybını önlemek için yapabilecekleri birkaç şey var. Görme sorunlarını derhal göz doktorunuzla görüşün, herhangi bir göz sorunu ne kadar erken tespit edilirse, iyi görmeyi kurtarma veya koruma şansı o kadar yüksek olur. İlk tarama bebek yeni doğduğunda yapılmalıdır. Sonraki muayeneler genellikle altı ila 12 aylıkken, üç yaşındayken ve daha sonra okul çağı boyunca periyodik olarak önerilir.
Makalenin/Haberin İngilizce versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz. Haber Yayınlanma Tarihi : 25.08.2024
Haberi Sosyal Medyada Paylaş: