Akdeniz diyeti ve diyabet

Yeni bir çalışma, Akdeniz benzeri bir diyetle beslenen aşırı kilolu kadınların, yapmayan kadınlara kıyasla, tip 2 diyabet geliştirme olasılıklarını %30 azaltabileceğini öne sürüyor. Akdeniz diyeti zeytinyağı, meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, baklagiller, kabuklu yemişler ve tohumlar açısından zengindir.

Araştırmacılar, 20 yıldan uzun bir süredir takip eden ABD Kadın Sağlığı Çalışmasından 25.000'den fazla katılımcı hakkında veri topladı. Bu süre zarfında, bu kadınların 2.300'den fazlası tip 2 diyabet geliştirdi. Araştırmacılar, çalışmanın başlangıcında daha fazla Akdeniz tarzı diyet tüketenlerin, daha az Akdeniz diyeti yiyen kadınlardan %30 daha düşük oranlarda diyabet geliştirdiklerini buldular. Ancak yalnızca aşırı kilolu veya obez kadınlar bu risk azalmasını gösterdi.

Araştırma ekibi, kolesterol, lipoproteinler (yağları ve proteinleri paketleyen ve taşıyan moleküller) ve insülin direncini içeren bir dizi belirteci ölçtü. İnsülin direncine bağlı belirteçler, düşük riske en büyük katkıyı sağladı, ardından vücut kitle indeksi, yüksek yoğunluklu lipoprotein ve iltihap belirteçleri izledi. Akdeniz diyetinin lif içeriği standart Batı diyetinden daha yüksek. Diyabetin bir göstergesi olan insülin direnci belirteçlerinin bitki açısından zengin yaklaşımı izleyenlerde daha düşük olması şaşırtıcı değil.

Ancak çalışmada bazı sınırlamalar var. Diyet, yalnızca çalışmanın başlangıcında kendi kendine rapor edildi ve çalışma katılımcıları diyabeti kendi kendine bildiren iyi eğitimli beyaz Amerikalı kadınlardan oluşan belirli bir gruba aitti, bu da onu diğer etnik kökenlere daha az uygulanabilir hale getiriyor. Yine de bu çalışma randomize bir klinik çalışma olmasa da, klinisyenlere Akdeniz diyetinin daha yüksek tüketiminin uzun vadeli kardiyo-metabolik sonuçları iyileştirdiği bilgisini veriyor.

Makalenin/Haberin İngilizce versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.
Haber Yayınlanma Tarihi : 26.11.2020

Haberi Sosyal Medyada Paylaş:

Sağlık Dünyasından Son Haberler


Evcil Hayvanımdan Hastalık Kaparmıyım?

Sevimli, arkadaş canlısı, eğlenceli: Evcil hayvanınız hayatınıza çok şey katıyor ancak uzmanlar, nadir durumlarda hastalık da getirebilecekleri konusunda uyarıyor. Houston Baylor Tıp Fakültesi'nden Dr. Stacey Rose, evcil hayvan sahi... Devamını oku



Yaşlılıkta Kas Geliştirmek

Houston'daki Baylor Tıp Fakültesi Ortopedi Bölümü'nden Dr. Adil Ahmed; "Kas geliştirmek ve korumak, her açıdan sağlıklı kalmanın harika bir yolu. Kas ve kas kütlesinin koruyucu etkisi, kas-iskelet sisteminden ortopediye ve hatta beyin sa... Devamını oku



ABD 'Dünyanın En Mutlu Ülkeleri' Listesinde İlk 20'de Yer Alamadı

Amerika Birleşik Devletleri ilk kez dünyanın en mutlu ülkeleri listesinde ilk 20'nin dışında kaldı. Amerikalılar şu anda 23. sırada yer alıyor ve ilk beş ülkenin (Finlandiya (1 numara), Danimarka, İzlanda, İsveç ve İsrail) çok geri... Devamını oku



İlacabak Logo


Önemli Uyarı : İlacabak.com Sitemizde ilaç satışı, ilaç temini veya ilaç promosyonu gibi bir faaliyetimiz yoktur. Ayrıca sitemiz üzerinde tıbbi konularda yardım veya danışma hizmeti de verilmemektedir. Sitede yer alan tüm bilgiler hasta ve doktorların ilaçlar hakkında bilgi sahibi olması için hazırlanmıştır. Sitemizdeki bilgilerin eksik veya güncellenmemiş olmasından sitemiz yasal sorumluluk altında değildir. Siteye giren kullanıcılarımız bu koşulları kabul etmiş sayılır. İlaç kullanmadan önce, lütfen doktorunuza danışınız.

İlacabak sosyal medyada :
İlacabak Twitter Sayfası İlacabak İnstagram Sayfası İlacabak Facebook Sayfası

© 2005 - 2022 İlacabak.com. Her hakkı saklıdır.